خواب

قالب سبز


وبلاگ شخصی علیرضا عبدی
وَمَكَروا وَمَكَرَ اللَّهُ ۖ وَاللَّهُ خَيرُ الماكِرينَ
وَمَكَروا وَمَكَرَ اللَّهُ ۖ وَاللَّهُ خَيرُ الماكِرينَ
نويسندگان
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان بهداشت در اسلام ... و آدرس alirezaaas69.LoxBlog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







بنابراين جمله معروف «صبحانه ات را تنها بخور، ناهارت را با دوستت و شامت را بده دشمنت» عبارت درستى نيست و شما بهتر است شام تان را هم با دوست تان ميل کنيد.
2 اعتدال در خوردن:
اگر زياد غذا بخوريد متابوليسم بدن سرعت مى گيرد، سيستم هضم سخت تر مى شود و در نتيجه موقع خواب، مرتب در رختخواب غلت مى زنيد. پرخورى علاوه بر آنکه موجب بدخوابى مى گردد، روياهاى پريشان را نيز بوجود مى آورد. در حديثى از حضرت على(ع) نقل شده است که: «کسى که با شکم پر و سنگين بخوابد روياهاى غير واقعى مى بيند.» بنابراين زياد خوردن و نخوردن هر دو دشمن سلامتى و خواب سالم هستند.
3 مسواک زدن

تميزى دهان و دندان مى تواند زمينه ساز خواب راحت ترى گردد. شايد اين حديث نبوى که فرمودند: «مسواک زدن باعث حضور فرشتگان مى شود.» بى ارتباط با خواب راحت نباشد. زيرا خواب هاى پريشان کار شياطين اند اما حضور فرشتگان موجب اطمينان دل و بهره مندى از الطاف الهى مى شود.
امام باقر(ع) با توجه به برکات مسواک مى فرمايد: «اگر مردم از فوايد مسواک با خبر بودند، آن شب ها با خود به بستر مى بردند.»

4 تخليه مثانه قبل از خواب
حضرت على(ع) در توصيه به فرزند بزرگوارش امام مجتبى(ع) چهار عمل را موجب بى نياز شدن از طبيب و طبابت مى داند که رفتن به دستشويى قبل از خواب از جمله آن چهار عمل است.»
وجود مواد زائد و سموم در بدن مى تواند موجب پريشانى خواب ها شود ضمن آنکه ممکن است خواب را قطع نموده و ما را مجبور به تخليه مثانه نمايد که اين خود عاملى براى بدخوابى محسوب مى شود.
5 وضو گرفتن

اگر شبى را با وضو بخوابيد و اثر آن را در راحت خوابيدن تان تجربه کنيد، شايد ديگر اين کار را ترک نکنيد. ثواب هاى زيادى که براى وضوى قبل از خواب بيان شده خود نشانه تأثير معنوى وضو در روح و روان فرد است که مى تواند خوابى خوش را براى او به دنبال داشته باشد در حديث نبوى آمده است که: «هر کس شب را با وضو بخوابد گويا همه شب را به عبادت پرداخته است.» نيز از امام صادق روايت است که: «هر کس شب را با وضو به بستر رود و بخوابد، در حالى مى خوابد که بستر او مسجد و عبادتگاه اوست.» از مضمون احاديث مربوطه برمى آيد که با وضو خوابيدن همچون عبادت کردن در مسجد موجب ارتقاى روح مؤمن و بهره مندى بيشتر او از الطاف الهى مى شود.

6 پناه بردن به قرآن و اذکار سفارش شده

انس گرفتن با خداى بزرگ تنها راه نجات بندگان ضعيف از وسوسه، نگرانى، ترس و اضطراب و ديگر موانع راحت خوابيدن است پناه بردن به دامان قرآن و اذکار متبرکه بهترين راه ايجاد انس و الفت با خداوند است.
وجود اذکار فراوان و سور مختلف قرآنى، براى شما اين امکان را فراهم مى کند که براساس سليقه و ميل باطنى خودتان يکى را انتخاب نموده و از طريق آن پلى به سوى آسمان بسازيد. از مشهورترين ذکرها براى آرامش يافتن در بستر سوره ناس و فلق و آية الکرسى است. از امام باقر(ع) روايت شده که «هر کس هنگام خواب دچار بيم و هراس مى شود وقتى وارد بستر خود شد، سوره ناس و فلق و آية الکرسى را بخواند.»
7 رعايت زمان خواب

شب به طور طبيعى بهترين موقعيت را براى خواب فراهم کرده است. هيچ خوابى جبران نخوابيدن در شب را نمى کند. طى آزمايش هايى که در يک آزمايشگاه مجهز در آلمان بر روى خواب روزانه پرستاران شبکار صورت گرفت، مشخص شد که خواب روز و خواب شب تفاوت هاى مهمى با هم دارند. خواب روز گرچه خواب عميقى هم باشد، هميشه شخص را ناخودآگاه به کمبود استراحت مبتلا مى سازد و تکرار ترک خواب شبانه، نوعى خستگى مزمن و مفرط را به وجود مى آورد. حتى اگر تمام ويژگى هاى شب را در محيط خواب مان در روز ايجاد کنيم باز هم خوابمان کيفيت خواب شب را نخواهد داشت.

اغلب افراد عادت دارند در روز هم يکى دو ساعتى را بخوابند. اين امکان براى بانوان خانه دار بيشتر فراهم است. اگر بخواهيم بهترين زمان را براى خواب روز انتخاب کنيم، خواب قبل از ظهر يعنى حدود يکى دو ساعت قبل از اذان ظهر پسنديده و مطلوب است که از آن به قيلوله تعبير مى شود.

چنانچه طبق برنامه عرضه شده از سوى دين مقدس اسلام از سر شب تا اذان صبح بخوابيم و بعد از نماز صبح فعاليت هاى روزانه را شروع کرده و از خواب بين الطلوعين و ابتداى روز که کراهت زيادى دارد، بپرهيزيم، طبيعى است که نزديک ظهر خواب آلوده شده و به استراحت نياز داريم. جالب اين است که اين استراحت نيز از سوى دين سفارش و اثرات مطلوبى از آن بر روح و جسم آدمى گزارش شده است. «تقويت حافظه از جمله اين اثرات است که در حديث نبوى به آن اشاره شده است.»
از ديگر ويژگى هاى خواب قيلوله آن است که رؤيا در اين زمان به واقعيت نزديکتر است. از امام حسين(ع) روايت شده است که «در زمان خواب قيلوله رؤيايى دروغ نخواهد بود.»
 

اقسام خواب ها ( وقت خواب )  :

 

پيامبر اكرم ( صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ آلِه (فرمودند : خواب بر چند نوع است :

 

1 - خواب غفلت  : خوابيدن در مجلس پند و يادآوري است.

 

حضرت آیت الله مجتهدی ( حفظه الله )  می فرمایند : یکی از خطباء تهران می فرمودند : همیشه شخصی را می دیدم که در جلسات متعدد پای منبر من می آید ، لذا من هم نمی توانستم مطالب تکراری را بگویم ، روزی به او گفتم : امیدوارم صحبتهای من برای شما مفید باشد ، و باعث تضییع وقتتان نباشم زیرا شما را می بینم که الحمد لله مقید به شنیدن صحبتها و احادیث این حقیر هستید ، او گفت : بله ، مدتی است که دچار بی خوابی شده ام ، و دکتر هم توصیه کرده است که سعی کن بیشتر استراحت کنی و بخوابی ، اما با این وجود خوابم نمی برد ولی در پای منبر شما نمی دانم چگونه است که از همه جا بهتر می خوابم در آن موقع متوجه شدم که این شخص برای خوابیدن می آید نه برای درک مطلب . ظاهراً منبریها و وُعّاظ ، هم کار پدر را می کنند ، چون نصیحت می نمایند ، و هم کار مادر را ، چون لالائی می خوانند .

 

 آداب الطلاب ، ص349

 

2 - خواب بدبختي : خوابيدن در وقت نماز است.

 

3 - خواب لعنت (فيلوله ) : خواب بعد از طلوع آفتاب است كه انسان را كسل مي كند .

 

4 - خواب عذاب (عيلوله ) : خواب بين الطلوعين ؛ از فجر (نماز صبح) تا طلوع آفتاب كه مذموم و بد مي باشد.

 

[ در روايات از خوابيدن قبل از طلوع آفتاب  ، بسيار نهي شده و مکروه است .

 

1 *  حضرت رسول (صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ آلِه ) : زمین به سوی خدا ناله و فریاد می کند از سه چیز :  ... خواب کردن بر آن قبل از طلوع آفتاب .

 

2 * حضرت صادق (علیه السلام ) : خواب بامداد شوم است و روزی را منع می کند و رنگ را زرد می کند و صورت را زشت می کند ... و بدرستی که خداوند روزی را ما بین طلوع صبح تا طلوع آفتاب قسمت می نماید ...و مرغ بریان و ترنجبین بر بنی اسرائیل در این وقت نازل می شد ، هر که در این وقت خواب بود ، بهره او نازل نمی شد .   

 

3 * اما در چند حدیث این خواب را اجازه داده اند ؛ حضرت صادق (علیه السلام) به شخصی فرمودند که چون نماز صبح کردی و ذکر خدا ( تعقیبات) خواندی ، اگر قبل از طلوع آفتاب بخوابی اشکالی ندارد . چنان چه در حدیث صحیح است که امام رضا (علیه السلام) به شخصی فرمود که فردا بعد از طلوع آفتاب بیا که من بعد از نماز صبح خواب می کنم .

 

 1 تا 3 - حلیه المتقین ، ص170   ]

 

5 - خواب راحت (قيلوله ) : خواب قبل از ظهر تا ظهر و بعد از نماز ظهر تا عصر است ، كه مستحب است و در آن وقت اگر كسي خوابي ببيند دروغ نمي شود . و اين خواب رفع كننده كسالت و هضم كننده غذا است .

 

[ شخصی به خدمت حضرت رسول (صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ آلِه) آمد و عرض کرد که من حافظه قوی داشتم و اکنون فراموشی بر من غالب شده است . حضرت فرمودند که آیا خواب قیلوله می کردی و حال ترک کرده ای ؟ گفت : بلی . حضرت فرمودند که باز خواب قیلوله بکن . چنان کرد و حافظه اش برگشت . و در روایت دیگر است که خواب قیلوله نعمت است و نیکو یاوری است بر بیداری و عبادت شب .

 

 

 6 - خواب رخصت ( خوابي كه اجازه داده شده) : خوابيدن بعد از نماز عشا است.

 

7 - خواب حسرت : خوابيدن در شب جمعه است.

 

8 ? خواب حيلوله : خواب بعد از ظهر يا خواب وقت ظهر است ،چون اين خواب حايل و فاصل بين ظهر و نماز (ظهر) است ،حيلوله گويند . و چون تأخير نماز از اول وقت ناپسند است ، خوابيدن در اين وقت خوب نيست .

 

9 ? خواب غيلوله : خواب آخر روز است كه موجب بيماري است .                        

 

           1 تا 9 - پندها ي جاويدان ، ص 449 و 410

 

*  خواب بعد از عصرمکروه است . چنانكه از امیر المومنین ( علیه السلام ) روایت است خوابيدن بين الطلوعين و بين العشائين ( بين نماز مغرب و عشاء ) موجب پریشانی و فقر می شود .

 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





[ یک شنبه 28 فروردين 1390برچسب:خواب, ] [ 12:20 ] [ علیرضا عبدی ]

درباره وبلاگ

این وبلاگ متعلق به علیرضا عبدی فرهنگي شاغل در نهبندان مي باشد
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 38
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 38
بازدید ماه : 276
بازدید کل : 8270
تعداد مطالب : 54
تعداد نظرات : 4
تعداد آنلاین : 1